[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

zwemmen en hypervennen

Gepost door gabyboer76 
zwemmen en hypervennen
29 May 2013 22:41
Hallo hyperdepiepers,

Ik ben sinds 27-05-2013 bezig met de therapie nog niet zo lang dus.
Ik heb sinds 4 jaar hyperventilatie, het is bij mij niet chronisch "gelukkig" en heb het alleen met stress situaties.
Mijn baan als chauffeur ben ik hierdoor kwijtgeraakt en je begrijpt dat dit spanningen met zich mee brengt en herstel niet echt bevorderd.
Net als iedereen hier wil ik hier zo snel mogelijk vanaf.
Heb therapie gehad bij een hapthonoom maar voelde me er niet lekker bij(op een skippiebal zonder oortjes gaan staan is niet echt mijn ding) had ook niet echt het idee dat het hielp.
Maar wat ik vragen wil is eigenlijk jullie(stichting HyperVen) hadden het over die parelduikers nou zal je die snel vinden in een zwembad maar is zwemmen en dan bedoel ik onder water ook niet goed voor de hyperventilatie?
Zo bouw je toch ook weer een buffer op en misschien wat sneller?
Graag uw reactie.
M.v.g. Gaby
Re: zwemmen en hypervennen
30 May 2013 09:52
Hallo Gaby,

Jij zegt dat het niet “chronisch” is, maar acute hyperventilatie is er alleen ten gevolge van een direct aanwijsbare oorzaken/'>oorzaak. Dat is meestal een zeer stressvolle situatie die levensbedreigend is (of althans zo door de persoon in kwestie wordt ervaren). Alleen in die situaties kan acute hyperventilatie tot de klachten leiden die gelijk zijn aan het chronische hyperventilatie syndroom. In alle andere “gewone” stresssituaties kan het lichaam hyperventilatie opvangen doordat er in het bloed HCO3 buffers zijn die het verlies aan CO2 opvangen. Ik vermoed dan ook dat het bij jou wel degelijk chronische hyperventilatie is, alleen op een niveau dat je er nog niet continu last van hebt. Lees is dat kader dit artikel van ons forum 3 nog eens goed door:

[url=http://www.HyperVen.org/phorum/read.php?18,7687]Kan het zijn dat (chronische) hyperventilatie niet continu aanwezig is?[/url]

Onderwater zwemmen is op zich een goede methode om de tolerantie van het ademcentrum voor CO2 te verhogen, maar voor mensen met chronische hyperventilatie is dat af te raden. De therapie werkt beter en is ook veiliger in een gecontroleerde en rustige omgeving. Daarnaast kan je onderwater geen grafiek opbouwen, en verlies je daarmee een stukje feedback wat ook belangrijk is bij deze therapie.
Re: zwemmen en hypervennen
30 May 2013 22:30
Ok helemaal duidelijk,
bedankt voor de reactie en ik ga gewoon door met de therapie!
mvg Gaby

Meer weten over het HyperVen programma?