[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nieuwe klachten na het gebruik van Hyperven

Gepost door Mikes 
Nieuwe klachten na het gebruik van Hyperven
21 April 2013 11:17
Hallo allemaal,

Ik ben nu een week bezig met de HyperVen therapie. Begonnen op 59 seconden, en zit nu ongeveer op de 70 gemiddeld. Tijdens de trials wel uitschieters naar boven (tussen de 70 en de 80).

Ik ervaar echter twee nieuwe klachten die ik tot nu toe nog niet heb gehad.

De eerste klacht, waar ik verder niet zoveel last van heb maar alleen merk als ik mijn hand op het hart leg, is dat het hart verschillend klopt met in en uitademen. Met inademen gaat het hart bijvoorbeeld sneller. Is dit normaal, en waar komt dit door? Is het schadelijk?

De tweede klacht is voor mij zeer moeilijk uit te leggen en heb ik de hele dag door. Het is een beetje het gevoel alsof er via het hart iets naar boven wordt gepompt en wat langzaam wegebt en vervaagd. Het is heel moeilijk om uit te leggen. Het gevoel alsof er iemand in je hart knijpt, en soms voel ik het in de slokdarm, en het akelige gevoel ebt dan langzaam (zoals gezegd) weg.

Ik ga altijd redelijk tot het uiterste met de trials. Als ik volledig heb uitgeademd ervaar ik een heel warm tintelachtig benauwd gevoel met daarbij uitstraling in de onderrug en schouderbladen. Dit gevoel ebt ook langzaam weg.

Heel vaag, maar mogelijk herkenbaar?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/04/2013 11:18 door Mikes.
Re: Nieuwe klachten na het gebruik van Hyperven
21 April 2013 11:41
Hallo Mike,

Wat je beschrijft over je hartritme wordt een respiratoire aritmie genoemd. Nu is het hartritme bij iedereen wel een beetje verschillend bij het in- en uitademen, maar bij mensen met chronische hyperventilatie is dat meestal wat significanter. Het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.
Het 2e gevoel dat je beschrijft lijkt mij nog het meest op het loskomen van stress. Overigens is het forceren dat je niet doet niet goed. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. Het slikken tijdens het inhouden van de adem toont aan dat je probeert de druk die je hebt gezet te verminderen. Dat doe je dan door wat lucht in te slikken. Uiteindelijk leidt dat weer tot lucht in de maag en ingewanden.

Je moet proberen om het niet te forceren. Blaas eerst rustig uit. Start de timer en begin gewoon rustig in te ademen totdat de longen vol met lucht zijn. Dan een klein rukje na om de inademing volledig te maken. Dan wacht je rustig af tot de ademprikkel zich aandient. Dan ga je rustig uitblazen door getuite lippen alsof je een kaars uitblaast. Dan wacht je nog heel even en dan adem je weer in en stopt de stopwatch. Zo moet je de trials doen en vooral niet forceren. Deze therapie heeft zijn tijd nodig en kan niet worden geforceerd. Forceren leidt vaak tot toename van klachten, levert vaak andere nieuwe klachten op en ontneemt mensen vaak de lust om door te zetten. Denk aan iemand die gaat duiken. Die gaat ook niet tot het uiterste maar bouwt rustig zijn vermogen om onder water te blijven op. In de loop der maanden ga je vanzelf vooruit.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Anonieme bezoeker
Re: Nieuwe klachten na het gebruik van Hyperven
23 April 2013 11:35
Ik en u ook al enige tijd bezig met HyperVen, Maar Ronald nu is mijn vraag eigenlijk, u geeft hier aan dat wanneer je inademt de timer moet starten maar in de instructie staat na het inademen, dan de timer starten? Mijn vraag is dan nu eigenlijk wat is juist?

Groetjes!

HyperVen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hallo Mike,
>
> Wat je beschrijft over je hartritme wordt een respiratoire aritmie genoemd. Nu is het hartritme bij iedereen wel een beetje verschillend bij het
in- en uitademen, maar bij mensen met chronische hyperventilatie is dat meestal wat significanter. Het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het 2e gevoel dat je beschrijft lijkt mij nog het meest op het loskomen van stress. Overigens is het forceren dat je niet doet niet goed. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. Het slikken tijdens het inhouden van de adem toont aan dat je probeert de druk die je hebt gezet te verminderen. Dat doe je dan door wat lucht in te slikken. Uiteindelijk leidt dat weer tot lucht in de maag en ingewanden. Je moet proberen om het niet te forceren. Blaas eerst rustig uit. Start de timer en begin gewoon rustig in te ademen totdat de longen vol met lucht zijn. Dan een klein rukje na om de inademing volledig te maken. Dan wacht je rustig af tot de ademprikkel zich aandient. Dan ga je rustig uitblazen door getuite lippen alsof je een kaars uitblaast. Dan wacht je nog heel even en dan adem je weer in en stopt de stopwatch. Zo moet je de trials doen en vooral niet forceren. Deze therapie heeft zijn tijd nodig en kan niet worden geforceerd. Forceren leidt vaak tot toename van klachten, levert vaak andere nieuwe klachten op en ontneemt mensen vaak de lust om door te zetten. Denk aan iemand die gaat duiken. Die gaat ook niet tot het uiterste maar bouwt rustig zijn vermogen om onder water te blijven op. In de loop der maanden ga je vanzelf vooruit.
Re: Nieuwe klachten na het gebruik van Hyperven
23 April 2013 17:07
Hallo 11458,

Op zich maakt het niet uit of je de timer start direct voor het inademen, of direct na het inademen, zolang als je het maar consequent doet. Voor de werking van de therapie maakt het geen verschil, alleen is de grafiek een paar seconden verschillend ten opzicht van elkaar.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?