[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verergering klachten:

Gepost door Anonieme bezoeker 
Anonieme bezoeker
Verergering klachten:
28 February 2013 11:55
Hallo,

Ik ben nu ong. 3 weken bezig met HyperVen en mijn scores gaan omhoog. Wat ik wel merk, is dat ik me onrustiger ga voelen.
Ik moet de laatste 2 weken ook veel extra werken op mijn werk en erg vroeg mijn bed uit, waardoor ik nog slechter slaap.
Hier zou dit onrustiger voelen dus ook door kunnen komen.
Of kan dit onrustiger voelen ook komen door HyperVen ?

Alvast bedankt voor het antwoorden.
Re: Verergering klachten:
28 February 2013 18:26
Hai Anneke,

Het is natuurlijk een wisselwerking tussen beiden. De extra stress die je op de dag oploopt en het oefenen met HyperVen om het stress niveau te laten zakken. Ik hoop dat je kans ziet om de stress in je dagelijkse leven te verminderen, zodat de therapie zijn werk kan doen.

Hieronder heb ik een tekst gekopieerd uit forum 2: Vragen en antwoorden over HyperVen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Hartelijke Groetjes van Ellen

---------------------------

Waarom kunnen je klachten tijdelijk verergeren?

Bij sommige mensen zien we - vooral in het begin van de therapie - een tijdelijke toename van de klachten door het doen van de therapie. Soms zelfs treden er nieuwe verschijnselen op. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn:

1. Vaak forceren we - in het begin - het inhouden van de adem, waardoor diverse klachten zich kunnen voordoen. Voorbeelden zijn pijn aan de oren (druk op het binnenoor via de Buis van Eustachius) of bijvoorbeeld last van de keel (door de te hoge druk en het vasthouden daarvan)

2. Ons ademcentrum is erg gevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen. Daardoor kunnen de bekende klachten zich tijdelijk verergeren. Het lichaam is een subtiel mechanisme. Als de veranderingen te snel gaan, is dat voor het ademcentrum en het organisme en haar processen moeilijk te volgen.

3. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Hoewel dit ontstressen meehelpt aan het genezingsproces, is het hanteren van de vrijkomende stress vaak erg moeilijk, vooral voor mensen die toch al last hebben van chronische hyperventilatie klachten!

Vaak gaan stress en chronische hyperventilatie hand-in-hand (stress is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische hyperventilatie). Het ontstressen brengt oude onverwerkte stress aan de oppervlakte. De klachten die zich daardoor manifesteren, zijn angsten, moeheid, enz. Als stress één van de hoofdoorzaken is, kan extra ontspanning zoals sporten, meditatie, ontspanningsoefeningen en soms ook medicatie (anti-depressiva hebben een sterk ontladingseffect!) noodzakelijk zijn. Als ons lichaam nog teveel stress vasthoudt, kan dat ook een reden zijn dat de scores slechts langzaam stijgen!

4. Bij extreem hoge scores (bij sommige mensen wil dat wel eens het geval zijn), treedt er een verschijnsel op dat acidose wordt genoemd: een lichte verzuring van het organisme. Het is niet goed om te snel veranderingen aan te brengen. De lichaamsprocessen hebben tijd nodig om zich in te stellen op de veranderende waarden. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen soms als klachten en dat kan wel eens leiden tot extra bezorgdheid. Het is een kwestie van aanvoelen wat het lichaam kan (en wil) hebben. De therapie met HyperVen is per definitie een langzaam proces, waarbij het lichaam de tijd moet krijgen om zich in te stellen op de nieuwe zuurgraad van het bloed.

+ - + - +

Als de (bij)effecten van de therapie te erg worden, doseer dan de therapie door bijvoorbeeld wat minder trials te doen tijdens een sessie (bijvoorbeeld vijf trials per sessie) of door even met de therapie te stoppen (HyperVen kan daar altijd in adviseren, neem eventueel contact op per email).

Gaat het weer beter, voer je geleidelijk de frequentie op, of je begint rustig aan de draad weer op te pakken. Als het comfortabel blijft, is de therapie makkelijker vol te houden. Accepteer de normale doorlooptijd en stel je daar op in.

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?