[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartoverslag

Gepost door Mij26 
Hartoverslag
29 December 2012 21:07
Hallo !
Ik ben een jonge meid van 26 jaar! 3 jaar terug heb ik voor het eerst
te maken gehad met hartoverslag. Ik heb toen een hartfilmpje gehad en een holter voor 24 uur.
Er was niks op te zien!
Nu sinds 3 weken geleden heb ik weer erg veel last, echt elke dag, de hele dag door.
Er is weer een hartfilmpje gemaakt en uiteraard weer niks op te zien, ik had er toen ook geen last van.
Nu maak ik me gewoon weer zorgen! Het is nu voor het eerst dat het zo lang aanhoudt !
Ik weet wel dat het ffies stopt als ik hoest , maar daarna gaat het gewoon weer verder!
Ik hoop dat er hier mensen zijn die hetzelfde hebben en dat ik met jullie erover kan praten want de doktersassistent
wordt ondertussen gek van mij!
Re: Hartoverslag
30 December 2012 18:46
Hai Mij 26,

Ik heb voor jou een verhaal uit forum 3 gekopieerd.
Hier komt het:

------------------------

Wat is de relatie tussen hyperventilatie en hartkloppingen, hartoverslagen en hartritmestoornissen?

Wat zijn nou precies:

1 Hartkloppingen ?
2 Hartoverslagen?
3 Hartritmestoornissen?

1. Je ervaart hartkloppingen als de frequentie waarmee het hart klopt, plotseling omhoog gaat. Dit kan komen door chronische hyperventilatie (ga ik straks iets dieper op in) of door ontlading van stress. Door dit soort ontladingen brengen de hersenen adrenaline in de bloedsomloop, waardoor de hartfrequentie (soms heel sterk) omhoog gaat.

2. Gewoonlijk wachten de hartspiercellen van de kamers netjes tot de puls uit het geleidingsssysteem de hartspiercel heeft bereikt. Er zijn echter soms hartspiercellen die wat "ongeduldig" zijn, die maken hun eigen puls voordat de normale puls hen heeft bereikt. Dit wordt ventriculaire extra systole (VES) genoemd. Deze extra slagen kunnen soms worden gevoeld als overslagen. Als er een aantal achter elkaar komen voelt dat weer aan als hartkloppingen.

Ze treden vooral op in rust, omdat bij inspanning de hartfrequentie oploopt en de "ongeduldige " cellen niet de gelegenheid krijgen om hun eigen impuls af te geven

3. Bij hartritmestoornissen is de frequentie waarmee het hart slaat onregelmatig. Wat je (heel) vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie, is dat er een met name respiratoire arythmie is. Dat wil zeggen dat de hartfrequentie bij het inademen anders is dan bij het uitademen. Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf constateren.

+ + +

Hoe komt het nou dat het hart dit soort problemen krijgt, als je last hebt van chronische hyperventilatie? Het hart is in feite een (heel sterke) spier. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed te laag, doordat er niet voldoende HCO3 ionen in het bloed zitten. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën...

Hierbij moet ik tevens opmerken dat deze verschijnselen niet gevaarlijk zijn. Maar ze zijn wel aanleiding tot de hevige ongerustheid van veel mensen, want het betreft ten slotte ons hart, nietwaar? Ik hoop dat - nu jullie beter begrijpen wat er precies gebeurt met de hartspier - jullie minder ongerust zullen zijn. Het zijn vervelende klachten maar in feite onschuldig. Ze verdwijnen meestal door het doen van de therapie met HyperVen, omdat je daardoor weer een normale zuurgraad in het bloed krijgt, en de hartspier geen melkzuur meer afzet.

-------------------------

Als je naar aanleiding hiervan nog vragen hebt kun je ze gerust stellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hartoverslag
30 December 2012 18:58
Tnx! Ik heb nog wel een vraag. Het kan toch allemaal geen kwaad?
Niet dat me hart opeens stopt of zo?!
En kan ik er echt vanaf komen ?
Anonieme bezoeker
Re: Hartoverslag
31 December 2012 06:57
Ik heb ook regelmatig last van hartbonzen en overslagen en hartkloppingen en maak mij er dan
toch ook wel druk om.
Dit verhaal stelt mij in iedergeval gerust !
Re: Hartoverslag
31 December 2012 09:23
Hai Mij26,

Het kan echt absoluut geen kwaad. Ik heb er zelf ook last van gehad, maar door het oefenen met HyperVen ben ik er helemaal van afgekomen. Dus........maak je geen zorgen. Hoofd omhoog - Neus vooruit en.......oefenen maar. winking smiley

Fijne jaarwisseling
Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hartoverslag
31 December 2012 13:12
Bedankt voor het geruststellen!!
Jij ook een hele fijne jaarwisseling. !
Re: Hartoverslag
07 September 2013 23:11
Hoi;
Ik kan je volledig geruststellen dat hartoverslagen volkomen onschuldig zijn, maar wel heel erg vervelend, en dat is nog zacht uitgedrukt. Eigenlijk is overslag een verkeerd begrip, de medische term is extra systole, een slag die te vroeg komt, de volgende slag komt gewoon weer op tijd. In deze tussentijd heeft de hartkamer dus meer tijd om zich te vullen met bloed, daarom voel je dan ook zo'n vervelende klap in je borst. Ik ben al sinds mijn 36e hartpatiënt en sta onder regelmatige controle van de cardioloog. Deze "overslagen" heb ik zelfs eens gehad toen ik in het ziekenhuis een inspanningstest deed, volkomen onschuldig zei de cardioloog. Waar komt deze ritmestoornis dan vandaan? Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat het allemaal spanningen, stress, en zenuwen zijn. Het gaat met mij redelijk vanaf 2010. In de maanden juli t/m september 2009 was het echt vreselijk, gemiddeld 8 stoornissen p.min. en dat 3 maanden lang. De huisarts heeft me toen een anti-depressiva voorgeschreven namelijk citalopram. Ik was helemaal niet depressief, alleen ontzettend gespannen. Hij zei dat dit middel ook heel goed kon worden voorgeschreven voor spanningen, hij heeft gelijk gekregen. De stoornissen namen af tot een aanvaardbaar niveau, zo'n 10 tot 20 per dag. Dit is heel goed te verdragen, vooral als je weet dat het geen kwaad kan. Nu heb ik er weer meer last van, gemiddeld zo'n 1 overslag p.min. Dat betekend dat ik soms een kwartier geen last heb, en dan ineens 40 tot 50 achterelkaar. Ik raak gelukkig niet meer in paniek en werk, wandel, of iets anders gewoon door. Ik ben nu 58 jaar en leef nog steeds. Alleen ontzettend zenuwachtig word ik ervan, bang dat het weer het niveau van 2009 gaat bereiken. Ik had er ook al last van voor mijn hartinfarct, maar neem van mij aan dat je van deze extra systole geen hartstilstand of hartinfarct kunt krijgen. Probeer te ontspannen, ja, makkelijker gezegd dan gedaan, de aard van het beestje zullen we maar zeggen, en probeer niet al te perfectionistisch te zijn. Uiteindelijk komt alles toch op zijn pootjes terecht.
groetjes en heel veel sterkte
Paul uit het zuiden des lands.
Re: Hartoverslag
07 September 2013 23:20
Hoi;
Ik lees hier iets over oefenen met hyper-ven, ben nieuwsgierig, welke oefeningen zijn dit?
Ik heb namelijk al 22 jaar regelmatig last van extra systolen, soms heel erg, dan weer aanvaardbaar.
groetjes
Paul
Re: Hartoverslag
08 September 2013 09:55
Hallo Paul,

De HyperVen therapie is gebaseerd op het inhouden van de adem. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin je twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie. De computer houdt je scores bij, geeft tips en aanwijzingen en verwerkt je scores in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan je de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. De kosten zijn 60 euro voor de eerste 4 maanden en 15 euro per maand als je wilt verlengen. 4 maanden hebben de meeste mensen minimaal nodig om er vanaf te komen.

Je kunt registreren via deze link: [url=http://www.HyperVen.org/registreer]HyperVen registreren[/url]
.
[b]let op: als je hartpatiënt bent, dan altijd in overleg met je behandelend arts![/b]

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]

Meer weten over het HyperVen programma?