[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hoe lang stressontladingen?

Gepost door Sandra2 
hoe lang stressontladingen?
30 December 2007 10:31
Hai allemaal,

Ik ben nu 4 weken aan het HyperVennen. En de meeste zaken die allang verdwenen waren, komen nu weer terug. Ik heb gelezen dat dit normaal is en bij het genezingsproces hoort.

Slapen doe ik weer onrustig, heel veel dromen, dan weer nachten hele korte slaapjes en zwetend wakker worden.
Dan weer twee dagen helemaal afwezig.... zulke rare dingen.

Hoe lang hebben bij jullie de stress ontladingen geduurt? Ik heb al het al 13 jaar, dus misschien speelt dat ook mee......

Wanneer gingen julllie vooruitgang zien? Ik ben heel benieuwd. [:]Tja[/:]
Re: hoe lang stressontladingen?
30 December 2007 10:52
Hi Sandra,

Jeetje zeg hoe heb je dat volgehouden 13 jaar lang!
Ik heb denk ik de eerste 6 weken last gehad van stressontladingen. Daarna bleven mijn scores een hele tijd stabiel en had ik ook minder stressontladingen. Nu (bijna 3 maanden later) ben ik opeens van 70 naar 100 sec gegaan en heb ook weer stressontladingen. Ik vind die stressontlading echt heel lastig, maar het is iets waar we door heen moeten. Als ik teveel last krijg neem ik een oxazepam of ga sporten. Wat ook helpt is even iets rustiger aan doen met HyperVen (1keer per dag). Veel sterkte en houd vol!

Carola
Re: hoe lang stressontladingen?
30 December 2007 11:30
Hallo Sandra,

Het is niet echt aan te geven hoe lang je last houd van stressontladingen, dat hangt ook van de hoeveelheid stress af en hoe snel je lichaam zich aanpast aan de nieuwe waardes. Wat we wel vaak zien is dat bij sommige mensen - vooral in het begin van de therapie - een tijdelijke toename van de klachten voorkomt. Soms zelfs treden er nieuwe verschijnselen op. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn:

1. Vaak forceren we - in het begin - het inhouden van de adem, waardoor diverse klachten zich kunnen voordoen. Voorbeelden zijn pijn aan de oren (druk op het binnenoor via de Buis van Eustachius) of bijvoorbeeld last van de keel (door de te hoge druk en het vasthouden daarvan)

2. Ons ademcentrum is erg gevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen. Daardoor kunnen de bekende klachten zich tijdelijk verergeren. Het lichaam is een subtiel mechanisme. Als de veranderingen te snel gaan, is dat voor het ademcentrum en het organisme en haar processen moeilijk te volgen.

3. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Hoewel dit ontstressen meehelpt aan het genezingsproces, is het hanteren van de vrijkomende stress vaak erg moeilijk, vooral voor mensen die toch al last hebben van chronische hyperventilatie klachten!

Vaak gaan stress en chronische hyperventilatie hand-in-hand (stress is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische hyperventilatie). Het ontstressen brengt oude onverwerkte stress aan de oppervlakte. De klachten die zich daardoor manifesteren, zijn angsten, moeheid, enz. Als stress één van de hoofdoorzaken is, kan extra ontspanning zoals sporten, meditatie, ontspanningsoefeningen en soms ook medicatie (anti-depressiva hebben een sterk ontladingseffect!) noodzakelijk zijn. Als ons lichaam nog teveel stress vasthoudt, kan dat ook een reden zijn dat de scores slechts langzaam stijgen!

4. Bij extreem hoge scores (bij sommige mensen wil dat wel eens het geval zijn), treedt er een verschijnsel op dat acidose wordt genoemd: een lichte verzuring van het organisme. Het is niet goed om te snel veranderingen aan te brengen. De lichaamsprocessen hebben tijd nodig om zich in te stellen op de veranderende waarden. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen soms als klachten en dat kan wel eens leiden tot extra bezorgdheid. Het is een kwestie van aanvoelen wat het lichaam kan (en wil) hebben. De therapie met HyperVen is per definitie een langzaam proces, waarbij het lichaam de tijd moet krijgen om zich in te stellen op de nieuwe zuurgraad van het bloed.

+ - + - +

Als de (bij)effecten van de therapie te erg worden, doseer dan de therapie door bijvoorbeeld wat minder trials te doen tijdens een sessie (bijvoorbeeld vijf trials per sessie) of door even met de therapie te stoppen (HyperVen kan daar altijd in adviseren, neem eventueel contact op per email).

Gaat het weer beter, voer je geleidelijk de frequentie op, of je begint rustig aan de draad weer op te pakken. Als het comfortabel blijft, is de therapie makkelijker vol te houden. Accepteer de normale doorlooptijd en stel je daar op in.


HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?