[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Moment van uitademen...

Gepost door Klaas 
Moment van uitademen...
10 April 2007 11:02
In een vorige thread heb ik hier al aandacht voor gevraagd maar nog niet echt feedback gekregen. En dit is wel een issue dat voor mij niet geheel duidelijk is.
De eerste 2 weken HyperVennen heb ik nogal geforceerd: ik haalde zeer hoge scores (tot 150 sec. gemiddeld) maar voelde me daar niet echt goed bij. Reden was dat ik de handleiding nogal letterlijk genomen had: begin met uitademen als je het beslist niet mee kan houden.

Bij mij leidde dit dus tot geforceerd lang de adem inhouden, gepaard gaande met heftige samentrekkingen van het middenrif en verergering van de klachten.

Maar wat is nu wel een goed moment om uit te ademen ? Ik merk nu dat ik na ongeveer 90 sec. lichte samentrekkingen begin te voelen, die opgevolgd worden door een soort "hikken". Ik hanteer nu de regel dat ik na 2 van die "hikken" begin met langzaam uitademen. Hiermee kom ik meestal uit rond de 110-120 seconden. Is dit herkenbaar voor anderen (en HyperVen) ? Of ga ik nog te lang door ? In het begin werden de klachten vooral erger, maar die zijn nu weer aardig afgezakt. Een structurele verbetering van de hyperventilatie-achtige klachten (kortademig, prikkelgevoeligheid enz.) bemerk ik nog niet echt, maar ik ben ook nog maar ruim een maand bezig dus ik mag waarschijnlijk nog geen wonderen verwachten...

Reacties/suggesties zijn welkom smiling smiley
Grt Klaas
Re: Moment van uitademen...
10 April 2007 12:02
Volgens mij heb ik ergens op het forum een antwoord van Rob gelezen dat
je bij de 1e trigger moet gaan uitademen Klaas.
Dus bij die samentrekking.
En als ik jou was zou ik het lampje eens uitzetten, want ik zie dat jij zit te kijken
naar de sec. als je bezig bent met HyperVennen.
In een andere topic van jou, beschrijft je al je klachten.
Ik ben erg benieuwd of er al verbetering is, of ben je nu weer op het niveau
van het starten.

groetjes Vlinder
Re: Moment van uitademen...
10 April 2007 17:12
Hallo Vlinder,
Ik heb dat niet gelezen, en ik vind dat deze info eigenlijk thuis zou horen in de gebruiksaanwijzing... die schiet hier enigszins tekort vind ik. Als dit klopt ga ik mogelijk nog te lang door, maar dit hoor ik graag van HyperVen smiling smiley

Mijn klachten waren na een oorspronkelijke verergering weer afgenomen, maar lijken nu weer toe te nemen, het gaat dus nogal op en neer. Vandaag weer veel last gehad (prikkel-overgevoeligheid, hartkloppingen, rommelende darmen), ik weet het dus even niet meer.... :-( Ik ga vooralsnog wel door met HyperVen (tenzij HyperVen anders adviseert), maar probeer het nog rustiger aan te doen en zoals je zegt bij de eerste trigger te gaan uitademen.

(toevoeging na avond-trial)
Dit dus net gedaan, en voelt wel iets beter... Gemiddelde nu 118. Dus ongeveer gelijk aan mijn allereerste sessie, nu bijna 1 maand geleden ! Nu moet ik wel zeggen dat ik toen dus heel erg forceerde, en dat nu niet meer doe (hoop ik...:-) ) .

Ik maak me nog wel zorgen over mijn recente toename van de klachten, die ook gepaard gaan met een aanhoudend en haast gekmakend buikgerommel... Vraag me ook af of dit een vaker voorkomend verschjinsel is, hoewel ik dat buikrommelen al had voordat ik met HyperVen begon. Volgens een familielid kan dat ook veroorzaken/'>oorzaakt worden door een te lage dosis AD medicijnen (ik slik 10mg, dus 1/2 tablet, Seroxat/paroxetine). MAar hierover verwacht ik geen verlossende antwoorden van HyperVen... ;-)

Groetjes Klaas



Bericht bewerkt (10-04-2007 18:51)
Re: Moment van uitademen...
10 April 2007 19:43
ik zou nu ook weleens willen weten hoe het zit bij de eerste trigger uitademen of totdat je niet meer kunt want ik doe dat laatste namelijk totdat ik het niet meer vol hou stichting HyperVen hoe moet ik dat nu doen tot de eerste trigger of totdat je niet meer kunt groetjes jurgen
Re: Moment van uitademen...
10 April 2007 20:16
Allen,

Het is feitelijk een kwestie van aanvoelen tot hoever je precies moet gaan. We weten allemaal wel zo ongeveer wanneer we aan het forceren zijn. Een duidelijk signaal is het als het middenrif begint te trekken, dan triggert het ademcentrum de ademhaling om in te ademen over het vasthouden van de adem heen! Dat is dus een duidelijk signaal dat er zo langzamerhand uitgeademd moet gaan worden en opnieuw ingeademd. Door het dan nog even te rekken door langzaam uit te blazen, verleg je de grens weer iets. Vooral als je na het samentrekken van het midderif nog lang gaat tegenhouden, ben je duidelijk aan het forceren.

Meestal haal ik mijn oude stokpaardje hierbij weer stal, namelijk de parelduiker die onderwater zwemt op zoek naar pareloesters. Deze mensen merken in de loop van een aantal maanden dat zij steeds langer onder water kunnen blijven. Zij forceren het niet, maar voeren langzamerhand de tijd op. Door het ongeforceerde karakter gaat het bijna vanzelf. Bij mensen met chronische hyperventilatie is het vaak lastiger. De tolerantie voor CO2 is al laag, dus de trigger komt veel sneller. Tevens speelt vaak stress een rol, waardoor het ademcentrum meer moeite heeft met het maken van aanpassingen.

Klaas, jij hebt kennelijk zoveel kracht in jouw borstspieren en midderif, dat jij de adem kan inhouden en daarbij de trigger van het ademcentrum kan overwinnen. Daarom forceer je het vrij snel. Probeer om goed dat beeld van die parelduiker voor ogen te houden. Als je het benauwde gevoel begint te krijgen, dan rustig aan beginnen met de uitademing. Klaas, stuur eventueel even jouw grafiek naar me door, dan kijk ik eens hoe het zich momenteel ontwikkeld.

Al met al komt het er dus op neer dat we ons lichaam en de behoefte aan adem goed in de gaten moeten houden. Het heeft geen zin om de adem in te houden tot je "barst", zoals het spreekwoord gaat. De kans op blessures of beschadigingen is te groot bij het forceren. Ook is het (veel) beter als het lichaam geleidelijk went aan de veranderende zuurgraad. Shockeffecten zijn onwenselijk, omdat je niet weet hoe allerlei systemen (zoals bijvoorbeeld je hart) daarop zal reageren.

Als je echt voor jezelf niet weet of je al dan niet forceert, is mijn advies om het een paar keer onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Die kan dan controleren of je forceert of niet. In Wormerveer zijn twee therapeuten die begeleiding van het HyperVen programma doen. Maar wellicht kan je ook andere fysiotherapeuten (maar dan wel met een 'open mind') vragen om te begeleiden.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Moment van uitademen...
10 April 2007 20:36
Dat is een duidelijke reactie van Rob, waarvoor dank.... smiling smiley Ik wil nogmaals zeggen dat dit volgens mij onvoldoende naar voren komt in de officiele gebruiksaanwijzing, waar gesproken wordt over "tot je het niet mee kunt houden". Wellicht een idee om dit in de eerstvolgende update iets gedetaileerder te beschrijven... want niet iedereen spit de forums (of is het meervoud fora ? ;-) door alvorens de training te starten (heb ik iig niet gedaan)
En Rob, ik heb je inmiddels een screenshot gestuurd met mijn grafiek (naar info@hyperventilatie.info). Het forceren in de eerste weken is hier denk ik duidelijk op te zien...

Groeten, Klaas
Re: Moment van uitademen...
11 April 2007 15:24
Hallo Klaas,

Ik ben het met je eens dat het forceren te weinig aandacht krijgt in het HyperVen programma zelf. We zullen daar in de volgende editie zeker rekening mee houden.

Voor wat betreft de grafiek, het lijkt mij het beste als je opnieuw begint met de database. Dan krijg je een zuiverder beeld vanaf nu. Je kan in het technische forum vinden hoe je opnieuw kan beginnen. Nu zegt de grafiek inderdaad te weinig...

mvg,
Rob Gravesteijn
HyperVen



Bericht bewerkt (11-04-2007 15:25)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?