[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Sporten en Hyperen

Gepost door Diana 
Sporten en Hyperen
27 March 2007 12:59
Hi,

Ik ben vandaag ook weer begonnen met sporten en dan gericht de VacaStep. Dit is een afvalprogramma. Nu is dit ook op hartslag en daar gaat mijn vraag over.

Ik blijk een hele wisselende hartslag te hebben. Dan weer heel hoog (195) en dan weer lager (130). Heeft dit met hyperventilatie te maken? Ik was vanochtend tijdens sporten wel wat gespannen. Het was een proefles dus had dit nog nooit gedaan. Merkte ook dat mijn ademhaling weer erg hoog zat en spanning op mijn linkerborst.

Ik maak me hier wel wat zorgen over, dus als iemand van HyperVen hier op kan reageren?

Groetjes,
Diana
Re: Sporten en Hyperen
27 March 2007 14:07
Hey Diana,

Ik heb niet echt ervaring met de snelheid van mijn hartslag tijdens het sporten aangezien ik niet goed durf sporten sinds ik hyperventilatie heb. Ik heb sowieso een snelle hartslag (zeker bij de dokter als ik weet dat hij net dat gaat controleren) en het maakt mij altijd bang als die tijdens het sporten nog omhoog gaat. Nochthans hebben mijn dokter en mijn therapeut mij aangeraden van aan sport te doen omdat de hartslag daar juist rustiger van wordt. Bij mij wisselt hij zelfs in rust soms van snelheid en ik vind dat een heel vervelend gevoel. Ik heb een periode gehad dat ik voortdurend aan mijn hals voelde om te controleren hoe snel mijn hart ging. Nu is dat wel al beter geworden. Naar de fitnesszaal gaan durf ik nog steeds niet, juist omdat je daar een hartslagmeter moet aandoen en ik vrees dat ik daar dan weer enorm op gefixeerd ga zijn. Omdat ik toch graag beweging wil hebben heb ik nu thuis een step staan en fiets ik naar mijn werk. Ik neem ook altijd de trappen op mijn werk en probeer dan van niet op mijn hartslag te letten. Een wetenschappelijke verklaring voor die wisselende hartslag tijdens het sporten heb ik echter niet, maar ik denk dat jouw gespannenheid omdat het de eerste les was daar misschien wel iets mee kan te maken hebben. Ik ben ook benieuwd naar het antwoord!

Groetjes,
Griet
Re: Sporten en Hyperen
30 March 2007 15:59
Hallo Diana,

Dat de hartslag zo veel fluctueert heeft meer te maken met de mate van inspanning van dat moment en hoeveel adrenaline er in je bloed wordt gepompt. Ook je conditie speelt daarbij een belangrijke rol. Wat je wel vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie is dat de hartslag nogal onregelmatig is (arythmie = andere hartslagfrequentie bij het inademen dan bij het uitademen). Hieronder nog een uitleg van wat er zoal voorkomt m.b.t tot de hartslag ten gevolge van chronische hyperventilatie:

Wat is de relatie tussen hyperventilatie en hartkloppingen, hartoverslagen en hartritmestoornissen?

Wat zijn nou precies:

1 Hartkloppingen ?
2 Hartoverslagen?
3 Hartritmestoornissen?

1. Je ervaart hartkloppingen als de frequentie waarmee het hart klopt, plotseling omhoog gaat. Dit kan komen door chronische hyperventilatie (ga ik straks iets dieper op in) of door ontlading van stress. Door dit soort ontladingen brengen de hersenen adrenaline in de bloedsomloop, waardoor de hartfrequentie (soms heel sterk) omhoog gaat.

2. Gewoonlijk wachten de hartspiercellen van de kamers netjes tot de puls uit het geleidingsssysteem de hartspiercel heeft bereikt. Er zijn echter soms hartspiercellen die wat "ongeduldig" zijn, die maken hun eigen puls voordat de normale puls hen heeft bereikt. Dit wordt ventriculaire extra systole (VES) genoemd. Deze extra slagen kunnen soms worden gevoeld als overslagen. Als er een aantal achter elkaar komen voelt dat weer aan als hartkloppingen.

Ze treden vooral op in rust, omdat bij inspanning de hartfrequentie oploopt en de "ongeduldige " cellen niet de gelegenheid krijgen om hun eigen impuls af te geven

3. Bij hartritmestoornissen is de frequentie waarmee het hart slaat onregelmatig. Wat je (heel) vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie, is dat er een met name respiratoire arythmie is. Dat wil zeggen dat de hartfrequentie bij het inademen anders is dan bij het uitademen. Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf constateren.

+ + +

Hoe komt het nou dat het hart dit soort problemen krijgt, als je last hebt van chronische hyperventilatie? Het hart is in feite een (heel sterke) spier. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed te laag, doordat er niet voldoende HCO3 ionen in het bloed zitten. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën...

Hierbij moet ik tevens opmerken dat deze verschijnselen niet gevaarlijk zijn. Maar ze zijn wel aanleiding tot de hevige ongerustheid van veel mensen, want het betreft ten slotte ons hart, nietwaar? Ik hoop dat - nu jullie beter begrijpen wat er precies gebeurt met de hartspier - jullie minder ongerust zullen zijn. Het zijn vervelende klachten maar in feite onschuldig. Ze verdwijnen meestal door het doen van de therapie met HyperVen, omdat je daardoor weer een normale zuurgraad in het bloed krijgt, en de hartspier geen melkzuur meer afzet.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Sporten en Hyperen
01 April 2007 00:20
Beste Rob,

Bedankt voor je uitleg. Dit geeft veel rust!

Groetjes,
Diana

Meer weten over het HyperVen programma?