[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

het gaat goed!

Gepost door Kim 
Kim
het gaat goed!
23 August 2006 11:43
Goeiemorgen,

Het is voor mij ondertussen een jaar geleden ongeveer sinds ik nog een laatste keer heb gepost op de forums. Perfect dus om mensen te laten weten hoe het nu met me gaat.

Hmm, ik zit hier al een half uur achter mijn scherm en krijg de juiste woorden niet gevonden. Het komt erop neer dat het momenteel (en dat is al zo ongeveer een jaar) erg goed met me gaat. Ik kan hier wel neerschrijven hoe de voorbije jaren de symptomen voor mij zijn geweest, maar ik weet dat ze redelijk parallel zullen lopen met die van iedereen hier. Op een of andere manier heb ik ook niet echt zin de voorbije jaren terug te beleven, fantastisch was het niet. Eerder een overleven dan leven, maar kom.

Wat ik wel wil zeggen is hoe ik nu tegenover chronische hyperventilatie sta en welk gevolg dit heeft op mijn dagelijkse leven. Maar dit is mijn realiteit. Ik wil niemand zeggen hoe ze dit of dat moeten aanpakken, elk individu is anders... de mate waarin ik hyperventileer is misschien niet zo groot als anderen.. Dit neerschrijven is nogal moeilijk omdat ik mijn visie pas kan verduidelijken door de oorzaken/'>oorzaak van mijn hyperventilatie uit te diepen. Heel ingewikkeld om wat ik voel, om te zetten in woorden, maar hier komt het:

Een aantal jaren was ik hier dus kind aan huis, op deze forums, vanaf de moment dat ik wist dat ik chronische hyperventilatie had. Vol goede moed ging ik naar de psychologe, bestelde HyperVen en deed erg mijn best. Probleem is dat ik me zo ongelofelijk bleef focussen op mijn symptomen, goed wetende dat ik me daardoor eigenlijk nog zieker maakte, maar hoe kon ik die circel doorbreken? Toen ik naar de relaxatietherapeut ging, leerde ik eindelijk verder zien dan de symptomen zelf. Ik wist dat ik perfectionistisch was, maar zij liet bijna effectief voelen wat die stress deed met mijn lichaam. voor het eerst werd duidelijk dat al die andere zaken niet hielpen als ik de oorzaken/'>oorzaak niet aanpakte.

Je moet weten dat denken en situaties en mezelf analyseren bijna het kernpunt is van mijn zijn. Piekeren ligt in mijn aard. Het is enorm angstaanjagend daaraan niet meer toe te geven. ik vergelijk het altijd met dansen op een slappe koord, letterlijk. De hoge standaard die ik mezelf oplegde, was voor mij alleen haalbaar als ik mezelf kapot analyseerde, altijd maar beter wilde doen, denken denken denken.. Dat denken was mijn vangnet, de enige manier om dat leven vol te houden. De relaxatietherapeut leerde me beetje bij beetje de koord lager te hangen, zodat het vangnet niet meer nodig zou zijn. Dat was enorm angstaanjagend want piekeren was het enige wat ik kende, wat zou er met me gebeuren als ik dat niet meer deed, zou ik oppervlakkig worden? In de loop van de maanden die daarop volgden, kon ik mezelf alleen maar wat meer rust gunnen, als ik dat kon delen met haar, als ik haar vertelde over mijn ervaringen. Pas toen ik merkte dat er effectief niks veranderde in mijn leven door minder te piekeren, ging me dat ook beter af, werd ik rustiger. ik bleek niet te pletter te storten zonder mijn vangnet. Integendeel: ik merkte dat mezelf eens een keer niet in vraag stellen op het werk, mij een heel aangenaam gevoel gaf. Mijn collega's gingen me niet anders bekijken...

(ik heb orthopedagogie gestudeerd op school, ik ben begeleidster. Zoals mensen hun hoofd gebruiken als middel om iets te bereiken op hun werk, of hun handen, zo gebruiken wij onze persoonlijkheid als middel. Het leren analyseren van jezelf, en weten wat effect je eigen handelen heeft op anderen en dit beïnvloeden, was dus ook één van onze belangrijkste leerprocessen op school, ik heb het mezelf iets te eigen gemaakt, vrees ik, haha)

OK, de oorzaken/'>oorzaak aangepakt (waaraan ik moet blijven werken hoor, ik trap heel makkelijk in de valkuil). Punt is dat ik wel hyperventilatie had en heb. Ik bestelde dus HyperVen. Deed trouw mijn oefeningen en voelde me effectief beter. Al ging dat heel sterk op en af. Als ik me een paar dagen goed voelde en het ging weer bergaf, was dat verschrikkelijk. Ik bleef erg bezig met de symptomen. Maar toen ik eenmaal wist dat ik van die hoofdpijn geen tumor zou krijgen, van mijn vermoeidheid geen cvs, van mijn negatieve gedachten geen zelfmoord en van mijn duizeligheid, "het gevoel er niet bij te zijn", niet gek worden enzoverder enzovoorts, werd ik ook daardoor kalmer. "Het hoort er nu eenmaal bij, er is al zoveel gekomen en gegaan qua symptomen, dat zal het met dit ook wel zijn..." Het werd mijn slagzin. Als er nieuwe symptomen bijkwamen die ik tevoren nogn iet had gehad en waar ik in de theorie nergens een verklaring voor kon vinden, kwam er toch weer paniek opzetten: misschien toch iets ernstigs aan de hand? Dan kon ik hier terecht met mijn vragen, en altijd waren er wel mensen die de symptomen herkenden, ...
En zodus ging het steeds beter met me, de symptomen brachten me niet meer van de wijs.

We zijn nu anderhalf jaar later. Ik heb al een jaar geen medicatie meer genomen, ik ben bewust een hele tijd van deze forums en site afgebleven omdat ik voelde dat ik afstand nodig had. er moest ruimte komen in mijn leven voor iets anders dan hyperventilatie. Ik voel me voor het eerst sterk genoeg terug eens een kijkje te komen nemen. Ik leef nog altijd intens mee met de verhalen, angsten en vragen van de mensen die ik hier lees. Ze zijn de grootste troost...

Je gaat me niet horen zeggen dat ik ervan af ben. Geloof me, er gaat geen dag voorbij zonder symptomen, mijn ervaring is dat ze elkaar altijd afwisselen in periodes en in intensiteit: een tijdje hoofdpijn, een tijdje duizelig, een tijdje het gevoel er niet bij te zijn, wel altijd vermoeid enz. Het is leefbaar momenteel (en heel goed ook) door het feit dat het geen enorme proporties meer aanneemt. Ik kan normaal leven als elk ander mens. Ik bekijk de symptomen nu ook anders. Ze blazen me niet meer van mijn sokkel. Mijn visie is: ik hyperventileer chronisch, ik doe dat nu en ik hou er rekening mee dat ik er altijd vatbaar voor zal blijven: zoals andere mensen maaglast krijgen van stress, of hoofdpijn of nekpijn, zo ga ik HyperVentileren... dat is nu eenmaal zo. Ik voel mijn lichaam ook heel goed aan nu: wanneer ik rust, ontspanning enz. nodig heb.

Onlangs is mijn grootvader gestorven, ik had een erg goeie band met hem. Een week had ik hyperventilatie zoals in de goeie (slechtste), hevigste dagen: kon niet meer praten, niet meer eten, niet meer slapen, alleen afzien, en duizelig zijn, en moe zijn... Ik voelde me erg schuldig omdat ik niet om mijn grootvader kon wenen, in mijn ogen was dat rouwen. Na de begrafenis viel er een pak van mijn schouders, ik kon ineens terug glimlachen want ik besefte: misschienis dit mijn manier van rouwen, ik hoef niet te wenen, dit is mijn manier van verdriet hebben. teveel nadenken...

En zo ga ik maar door, ik vecht niet meer, dat kost teveel energie. Ben ik moe? dan ga ik slapen. Heb ik iets negatiefs gedaan op het werk? dan is dat zo en probeer het in de toekomst beter te doen. "ben ik er weer niet bij"? Dan accepteer ik het en merk een paar dagen later dat het voorbij is... Er zijn ergere dingen in het leven.

Vorig jaar was ik single, woonde ik thuis bij mijn ouders, gaf me te pletter op het werk, op weg om hoofdbegeleider te worden. Vandaag heb ik een vriend en woon samen, heb het hoofdbegeleiderschap stopgezet, ga binnenkort 4/5 werken en laat mijn slaap en gepieker er niet meer voor. Dat had ik vorig jaar nooit durven dromen...

Dat was mijn verhaal, wel lang, maar 't doet me goed het op te schrijven, ik hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft...

kim
Re: het gaat goed!
21 September 2006 19:15

Hallo Kim,

Ik weet niet of je dit forum nog bijhoudt, voor mij als nieuwkomer is het nog even aftasten, maar wat jij schrijft: het is bijna alsof ik in de spiegel kijk. Verschil is dat ik nog niet zover ben dat ik het accepteren kan.

Groetjes van Jasper
Re: het gaat goed!
01 November 2006 18:04
Hoi Kim

ik weet niet of je nog weleens op het forum leest maar ik wil even zeggen dat ik zoveel herken in je verhaal. Dat ik hetzelfde gevoel erover heb: m'n gedachten, m'n gepieker dat heb ik zo aangeleerd (ik heb ook pedagogische studies gedaan en daar word je idd aangeleerd om alles te analyseren, ben daarom ook met de studie gestopt toen, werd gek van het denken). Op een gegeven moment wordt het een soort houvast. Alsof je door te denken de controle hebt. Niets is minder waar: juist door te voelen en uiting te geven aan je gevoel heb je de controle. Gedachten brengen je juist uit balans.

Ik ben nog niet zover dat ik van het denken verlost ben. Sommige periodes wel, dan doe ik en voel ik en is er gewoonweg geen plaats meer over om te denken. En dat voelt zooo goed!!! Maar dan pakt ineens de gedachte me weer en laat ik me meeslepen. Ik moet leren om dan ook sterk te blijven staan en bij m'n gevoel te blijven.

Ik ben ook een perfectionist. Zo herkenbaar.

Ik wil nog zeggen: over de dood van je grootvader. Dat je toen zo'n last had van hyperventilatie is een uiting van dat je je gevoel niet uitte op een andere manier (huilen, schreeuwen, etc.). Je verdriet binnenhouden geeft een enorme spanning in het lichaam en daar ga je -bijv.- van HyperVentileren. Ik merk dat vaak direct als ik m'n emoties inhoud en het verschil met wanneer ik het dan uiteindelijk toch uit. Wat een rust komt er dan over me heen! Helaas is dat steeds tijdelijk omdat het volgende piekeren zich alweer aandient.

Wat ontzettend fijn dat je zover bent gekomen dat hyperventilatie niet meer je leven bepaalt. En weet, dat geldt voor iedereen op het forum: 90% van de mensen in de Westerse wereld ademt verkeerd! We denken wel dat we de enigen zijn met onze hyperventilatie maar neem van mij aan dat het grootste deel van de mensen in meer of mindere mate hyperventileert. Met resultaat allerlei vage klachten en daar jaren mee doorlopen omdat je geen idee hebt dat je hyperventileert (ik heb het ook nooit geweten en ben jaren in therapie geweest voor van alles, wat nu blijkt uit hyperventilatie voort te komen).

Veel goeds gewenst,
Mara
Kim
Re: het gaat goed!
17 November 2006 19:44
Hey,

bedankt voor de reactie. Wil het nu natuurlijk lukken dat net wanneer ik denk alles onder controle te hebben, ik weer op iets anders zit te broeden...

Nu ik mezelf EINDELIJK niet meer onderuit haal door mijn gepieker over het ziek-zijn en mijn werk, blijk ik mijn angsten en gepieker en getwijfel verlegd te hebben naar mijn relatie...
Op zich is dat verschrikkelijk, want nu breng ik niet meer alleen mezelf schade toe door zo geobsedeerd te piekeren, maar ook mijn vriend... We zijn iets meer dan een jaar samen, en hij kan het erg moeilijk hebben met mijn ups en downs.

Nu is mijn vraag aan jullie: beïnvloedt hyperventilatie ook jullie relatie? Ik lees daar zo weinig over... en net dat zou me troost kunnen bieden nu. Ik weet wel zeker dat het gepieker nefast is voor mijn relatie, maar ik heb er geen controle over, en net doordat ik er geen controle over heb, word ik er zo triest van... Het wordt zo moeilijk op die manier om nog te kunnen genieten, want alles moet in vraag gesteld worden... tot in het oneindige..

Herkent iemand dit?

Groeten!

kim
Joy
Re: het gaat goed!
17 November 2006 21:29
Hallo Kim,

Zelf heb ik ruim 2 jaar een relatie met de liefste vriendin die er bestaat. Ze leeft erg met me mee, kent mijn ups en downs, en weet me ook weer op het juiste pad te brengen. Zij is voor mij een soort leidraad die mij leidt naar verlossing van die verschrikkelijke chronische hyperventilatie.

Omdat ze me door en door kent is ze altijd een steun voor mij en weet zij de dingen (i.t.t. mezelf vaak) te relativeren.

Ik merk juist dat zij me er doorheen trekt en het heeft geen negatief effect op mijn relatie. Dus in mijn geval het positieve trekt het negatieve op.

Nu is het jouw taak om het negatieve in hem te verdrijven..

Groet Joy (m)
Re: het gaat goed!
18 November 2006 11:40
Hoi allemaal,

Wat ik hier nu lees over jou Kim, is hetzelfde wat ik deze week bij de psycholoog te horen kreeg. Rust vinden en en echt baas zijn over jezelf. Ik was mij ook constant aan focussen op mijn chronische hyperventilatie. HyperVennen, andere oefeningen, constant draaide mijn leven om die chronische hyperventilatie(nu nog hoor). Zij geeft me nu leren inzien na 2 beurten al, dat je in de eerste plaats rust moet vinden met jezelf. Wat al klein beetje lukt.
Stomme anekdote als er iemand zegt , denk aan een olifant , dan denk je 5 minuten aan een olifant. Zo zegt ons lichaam ik ben angstig, duizelig, ben aan het HyperVentileren, met gevolg dat we daar constant aan denken en de symptomen de vrije loop geven waarbij alles erger word. Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben helemaal niet genezen , maar denk toch al een stukje positiever.

Op mijn relatie geeft het geen nadelen, krijg veel steun van mijn vrouw, ouders en schoonouders. Dit helpt ook wel.

Een goede psycholoog of relaxtietherapeut kan veel doen. Het enige rotte is , dat ik wel weer medicatie moet nemen zoals 2 jaar geleden. Toen zat ik heel diep, en het was weer zover gekomen nu. Niet willen toegeven en denken dat het allemaal wel zou paseren, wat dus zeker niet het geval is. Ben blij dat ik deze site heb ontdekt. Leuk om andere verhalen te horen. En nu zeker dat van jou Kim. Dat van die relaxatietherapeut komt echt overeen met het mijne. Ik ben ook nogal een stressvogel en perfectionistisch. Beetje bij beetje gaat ze me dat leren relativeren of uit me praten.

Groetjes en hopelijk hebben jullie wat aan mijn verhaal,

Kristof
Re: het gaat goed!
23 November 2006 20:50
Hallo allemaal.
Bij het lezen van jullie verhalen kijk ook ik in de spiegel, en ook ik werkte als begeleider in de zorg en deed de SPH.
Helaas heb ik op het moment geen lieve vriend die mij ondersteunt, maar heb wel een vriend gehad die ook een slechte chronische hyperventilatie periode met mij heeft meegemaakt, maar daardoor is het niet uitgeraakt. Ik denk eerder door mijn vele denken analyseren en perfectionisme en het niet uiten van mijn rot gevoel, dat ik zoveel spanningen opbouwde dat ik hem niet meer kon "verdragen" en dacht dat hij beter af was zonder mij.
Ik zit dus na een lange goede periode ook weer met heftige klachten en ben op zoek naar een therapeut, nu heb ik een vraagje: wat is een relaxatietherapeut, ik kan uit relaxatie opmaken dat hij je helpt ontspannen, maar hoe gaat hij te werk? met praten of massage
Wie kan mij over zijn/haar ervaringen vertellen?
Alvast bedankt, en iedereen veel sterkte, nog steeds helpen jullie verhalen mij om niet te wanhopen[:](Y)[/:]
Groetjes, Hanneke

Kim
Re: het gaat goed!
24 November 2006 08:35
Dag Hanneke

Mag ik even tussendoor zeggen dat ik ook het gevoel heb dat ik door mijn denken en analyseren een negatieve druk leg op mijn relatie? Ik haat het... want wat is het beste: alleen blijven? iemand anders ontmoeten? ik ga waarschijnlijk net hetzelfde doen...

OK, relaxatietherapie: in mijn geval had dat 2 pistes. Langs één kant léérde ze me effectief ontspannen (soort van mediteren bijna, yoga zonder moeilijke bewegingen), en langs de andere kant probeerde ze me via therapie anders te doen denken, dat heeft een naam hoor, kan er niet meer opkomen... Het komt erop neer dat de emoties die je voelt (door ons meestal ontstaan door angst, en dat als gevolg van ons gepieker enz.), je die gaat rationaliseren, en het lijkt misschien ongeloofwaardig, maar dat helpt. De therapeut doet je beseffen dat je de lat veel te hoog legt voor jezelf, en leert die samen met jou wat lager te leggen... hij of zij zal ook uitgebreid naar je verhaal luisteren, en dat kan ook al fel opluchten... Bedoeling is echt inzicht te krijgen in jezelf, en vooral, vrede met jezelf. Massage kwam er bij mij niet bij te kijken. ik zat ook niet vast ofzo.
Het heeft mij veel goed gedaan, ik weet nog goed dat ik tijdens de therapie dacht: hoe kan het nu dat ik door tegen mezelf te zeggen: je doet het goed en hoeft niet te piekeren... ik dat na een paar maanden ook effectief zou gaan geloven...

Wat betreft de link tussen begeleider en hyperventilatie... dat zal wel geen toeval zijn: we zijn allemaal mensen die bewust zijn van wat er in en rond ons leeft, we willen goed doen en werken met onze persoonlijkheid, waarschijnlijk ook wel idealistisch, gevoelig... Natuurlijk zullen mensen met een ander beroep evengoed hyperventilatie krijgen, maar bij ons zie ik het verband wel. Trouwens: de mensen die ik nog ken na mijn opleiding hebben allemaal een vorm van burn-out, depressie, of chronische hyperventilatie gekregen. en waar ik nu werk net hetzelfde. We zijn fragiele muurbloempjes
[:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?