[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

NHS

Gepost door Annelies - Hypervengebruiker 
Annelies - Hypervengebruiker
NHS
29 October 2004 21:53
Ik kreeg onderstaand bericht van de Ned. hyperventilatiestichting.
Is er iemand die hier meer over weet?
Nieuwe Inzichten betreffende hyperventilatie

De meesten van u weten hoe vervelend de klachten zijn die bij hyperventilatie horen. En voor velen is het moeilijk hyperventilatie onder controle te krijgen.
Wat is hyperventilatie eigenlijk?
Als je hyperventileert, adem je te veel. Je brengt dan te veel zuurstof via de longen naar het bloed. Het lichaam raakt hier als het ware door geïrriteerd en gaat maatregelen nemen om zich tegen de grote toevloed aan zuurstof te beschermen. De belangrijkste maatregel is dat je automatisch een sterke vernauwing van je bloedvaten regelt waardoor er minder overtollige zuurstof bij de organen en weefsels terechtkomt. Hiermee voorkom je dat de organen en weefsels te veel bloot worden gesteld aan zuurstofrijk bloed.
De vernauwing van de bloedvaten geeft wel wat bijwerkingen die niet prettig zijn:
vernauwing van de bloedvaten kan leiden tot klachten van het centraal zenuwstelsel zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratiestoornissen. Gelukkig zijn deze bijwerkingen onschadelijk en leiden zelden tot flauwvallen.
Als we heel technisch kijken dan zien we dat er in het lichaam meer beschermingsmaatregelen worden getroffen die bijwerkingen veroorzaken:
Er wordt o.a. meer melkzuur geproduceerd, hetgeen vermoeide spieren veroorzaken/'>oorzaakt. Bovendien vermindert het calciumgehalte in het bloed, hetgeen kan leiden tot samentrekken van de spieren. Je voelt dit als een verkramping, verdoofd gevoel en trillen.
Ook loopt de prikkelgeleiding via de zenuwen anders. Dit kan leiden tot een gevoel dat je de wereld in een roes beleeft (onwerkelijkheidsgevoel) of dat je concentratieproblemen krijgt.


Ellen - Hypervengebruiker
Re: NHS
29 October 2004 23:45
Hoi Annelies,

Ik heb het ook gekregen, maar mij deed het sterk lijken op het verhaal wat op deze site staat. Of zit ik nu helemaal mis?
Mijn gedachte was: Ze zijn bij de hyperventilatie stichting overstag gegaan en gebruiken nu dezelfde uitleg.

Groetjes Ellen
Annelies - Hypervengebruiker
Re: NHS
30 October 2004 11:45
Ik heb het artikel opgevraagd waar ze het uit hebben. Staat in het nederlands tijdschrift voor medische geneeskunde.
In het decembernummer wordt het ook gepubliceerd in het krantje van de NHS.
Ik blijf na de laatste ervaring waar al over is geschreven op deze site wel een beetje sceptisch staan tov hun informatie. Maar een publicatie in het ned. tijdschrift voor geneeskunde lijkt me vrij betrouwbaar. In ieder geval de moeite waard om het te lezen lijkt me.
Ik snapte overigens niet het 'nieuwe' in de mail van de NHS.
Ben benieuwd over Rob ARC snel terugkomt en wat hij er van vindt.
HyperVen
Re: NHS
06 November 2004 17:25
Even een reactie mijnerzijds op dit telkens terugkerende verschijnsel van de Nederlandse hyperventilatie Stichting:

Het grote probleem is dat in de publicaties van de "nieuwe" inzichten van HyperVen, geen onderscheid wordt gemaakt tussen chronische hyperventilatie en acute hyperventilatie. Toch zijn dit twee totaal verschillende probleemgebieden, die absoluut niet gelijk behandeld kunnen en mogen worden. Bij acute hyperventilatie treden een aantal verschijnselen op zoals die beschreven staan in de publicaties. Bij de chronische variant echter, is er veel meer aan de hand. Dan gaan ook zaken als de instelling van het ademcentrum meetellen en moeten ook de psychische implicaties worden meegenomen. Helaas gaat HyperVen in haar publicaties voorbij aan deze zaken en daarmee is de informatie eigenlijk alleen maar van toepassing voor acute hyperventilatie. Maar dat zeggen ze er niet bij en daardoor raken zoveel mensen verward. Persoonlijk vindt ik dit een zorgwekkende ontwikkeling. Ik heb al vele malen geporbeerd om met de mensen van de NHS in overleg te treden, maar dat hebben ze telkens weer afgehouden. En dat is jammer, want we streven uiteindelijk hetzelfde doel na....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?