[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperven

Gepost door jacqueline 
jacqueline
hyperven
23 August 2004 00:43
Hallo allemaal

Wat ik niet begrijp is waarom HyperVen wel helpt en fysiotherapie niet.
Je leert in beide gevallen toch om goed adem te halen?
Wat zorgt ervoor dat HyperVen je hoofd reset?

Sinds ik weet dat mijn klachten door hyperventilatie komen en niet door een andere ernstige ziekte ben ik al een stuk geruster en in combinatie met fysiotherapie heb ik het gevoel dat ik het aardig onder controle heb. Is dit maar schijn? Eens een hyperventilatie-patient, altijd een hyperventilatie-patient? Is het niet gewoon zo dat je voor jezelf de knop om moet draaien en dagelijks (of zo veel als nodig is ) je ademhalingsoefeningen moet doen? Als je in jezelf de rust kunt vinden en weet dat het door beter ademhalen een stuk beter gaat ben je dan op een gegeven moment niet zo ver dat het allemaal vanzelf goed gaat? Als je goed ademhaalt(op de manier die je leert op fysiotherapie) op momenten dat je je goed voelt dan wordt dat toch ook een automatisme?
Ik let er nu zelf heel erg op dat ik gedurende de dag heel goed uitadem en niet te diep inadem, niet zucht, niet snuif en als ik iets angstig word mezelf vertel dat ik gewoon heel goed moet uitademen. Het helpt mij echt goed, al weet ik niet of dit blijvend is natuurlijk, maar ik wil voor mijzelf gewoon het gevoel hebben dat ik het zelf in de hand heb.
Wat mij op dit forum opvalt is dat iedereen er al zo lang last van heeft en er niet zelf uitkomt.Ik vind dit best beangstigend, je komt dan in zo'n cirkel terecht waar je niet uitkomt.
Ik zou heel graag willen horen hoe jullie hiermee om zijn gegaan vanaf het allereerste moment dat je wist dat je (c)hyperventilatie hebt.

Groetjes, Jacqueline
HyperVen
Re: hyperven
23 August 2004 17:30
Hallo Jacqueline,

Op zich is fysiotherapie prima. Je leert beter en rustiger ademen (buikademhaling i.p.v. borstademhaling). Het punt is dat je onmogelijk de hele dag met je ademhaling bezig kunt zijn. De meeste tijd wordt de ademhaling aan het ademcentrum overgelaten. En daar ligt nu juist het probleem. Het ademcentrum is bij mensen met chronische hyperventilatie ingesteld op een te lage zuurgraad. En regelt dus de ademhaling op die instelling. Het ademcentrum handhaaft dus de zuurgraad waarop het is ingesteld, ook al haal je op de juiste wijze adem...

Daarom zien we vaak dat mensen tijdelijk wel een verbetering merken door fysiotherapie, maar op de langere termijn gaat het vaak weer mis. Er verandert namelijk heel weinig aan de instelling van het ademcetrum door de "gewone" fysiotherapie.

De therapie met HyperVen dwingt het ademcentrum in een nieuwe instelling, namelijk een hogere zuurgraad in het bloed. Als het ademcentrum die nieuwe instelling heeft aangenomen, gaat het de ademhaling regelen op die nieuwe instelling en handhaaft dan de zuurgraad die hoort bij die nieuwe instelling. En daar verschilt de therapie met HyperVen dus wezenlijk van andere therapieën.

Een ander - minstens even belangrijk aspect - van de therapie met HyperVen, is dat door de andere instelling van het ademcentrum er buffers worden aangemaakt die hyperventilatie gaan opvangen. Bij mensen die geen last hebben van chronische hyperventilatie vangen die buffers spannende (stress) situaties op. Daardoor merken zij niets van hyperventilatie. Als de spannende situatie voorbij is, worden de buffers weer aangevuld tot het juiste nivo. Doordat bij andere therpieën de instelling van het ademcentrum niet wordt aangepast, worden er ook geen buffers aangemaakt. Daarom blijf je heel kwetsbaar en blijf je eigenlijk hangen op een nivo waar bij de minste of geringste stress de hyperventilatie meteen weer de kop op steekt. Daar zit het dus het grote verschil met bestaande therapieën en de therapie met HyperVen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
nietje
Re: hyperven
24 August 2004 06:49
Hoi Jacqueline,

Ik begrijp heel goed wat je bedoeld. Ik merk ook goed dat ik al een stuk minder angstig ben nu ik er zelf van overtuigd ben dat mijn klachten door hyperventilatie komen. Momenteel kan ik mezelf ook goed inprenten dat ik rustig moet blijven en goed moet ademen etc. helpt bij mij ook prima.
Gelukkig heb ik het verhaal inderdaad zo begrepen als Rob het hierboven heeft uitgelegd. Ik zie het als combinatie c.q. aanvulling op de ademhalingstechniekjes die je op fysio leert.
Overigens slik ik, vanwege de angst, ook nog AD medicijnen en ben ik onder behandeling bij een psych. De psych moet helpen te ontdekken wanneer er stress/emoties ontstaan waardoor ik ga HyperVentileren. Zodra dat helder en onder controle is wil ik (na een verantwoorde periode) de AD medicijnen weer afbouwen.
Het beangstigd mij ook een beetje dat er relatief veel mensen zijn die al heel lang last hebben, steeds weer terugvallen en vaak niet meer kunnen werken etc. Vooralsnog ga ik er vanuit dat ik het allemaal voldoende onder controle krijg, waardoor ik mijn werk gewoon kan blijven doen! Dit heb ik met mijn diabetes ook gedaan: niet ziek gaan zitten zijn, maar doorgaan met wat je altijd deed en onderweg maar zien wat wel/niet lukt!

groetjes
Jeroen
Re: hyperven
24 August 2004 11:57
Missschien een hele stomme vraag he die ik mij dan wel weer eens afvraag. Kan het dan niet zijn dat je ademcentrum door HyperVen de laag wordt ingesteld zodat je te langzaam gaat ademen? Bedoel je lichaam is dan gewent aan een hogere dosis koolzuur in je bloed en gaat dan dus langzamer ademen en misschien te langzaam? Kan het zo zijn dat je dan langzamer gaat ademen dan goed voor je is?
Of zit ik nu helemaal verkeerd? [:]tongue sticking out smiley[/:]

Maartje
Re: hyperven
24 August 2004 12:54
Ik weet niet of je verkeerd zit Jeroen, maar het klinkt wel heel erg bekend, ik heb ook het gevoel dat ik juist te weinig adem... niet zozeer langzaam maar oppervlakkig.
Jeroen
Re: hyperven
24 August 2004 13:11
Hopelijk kan Rob hem beantwoorden grinning smiley
HyperVen
Re: hyperven
24 August 2004 17:37
Hallo Jeroen,

Je kunt met de therapie met HyperVen een heel eind komen. Uiteindelijk kan je - in theorie - op een nivo komen waarbij je - in rust - inderdaad heel rustig ademhaalt. Maar het is niet alleen de zuurgraad die de ademhaling triggert, maar ook - in mindere mate - de hoeveelheid zuurstof (pO2 waarde) in het bloed...

In theorie kan je zover gaan dat je een tekort aan zuurstof krijgt tijdens de oefeningen. Dat treedt op als je zo'n 5 minuten lang de adem hebt ingehouden (het programma stopt dan overigens). Je krijgt dan verschijnselen die men ook wel CO2 narcose noemt. Je krijgt dan een soort brommend gevoel over lijf en leden en andere verschijnselen zoals minder goed kunnen denken, wazig zien/zwarte vlekken zien, geluid als van ver weg horen, bijna van de kaart raken en een doof gevoel over heel het lichaam.

In de praktijk zien we dat bij mensen met chronische hyperventilatie de voortgangsgrafiek op een gegeven moment begint af te vlakken. De 5 minuten worden eigenlijk nooit gehaald en dat is ook absoluut niet de bedoeling. Zodra de grafiek namelijk begint af te platten, kom je op het normale CO2 nivo van het lichaam. Op dat nivo maakt het lichaam voldoende buffers aan om hyperventilatie normaal op te vangen. Het is niet de bedoeling van de training om allemaal parelvissers te worden, die 5 minuten lang onder water kunnen zwemmen.... Dus als de grafiek enkele weken lang vlak verloopt kan de therapie gestopt worden, maar dan wel als er voldoende voortgang is gemaakt.

De ideale (theoretische) grafiek verloopt in - wat men ook wel noemt - een e-kromme. Hierbij zie je in het begin een behoorlijke stijging en die stijging neemt langzaam af totdat hij bijna vlak gaat lopen. In de praktijk blijken er zoveel factoren invloed uit te oefenen, dat de grafieken een wat grillig karakter vertonen. Maar de grote lijn van de e-kromme is meestal toch wel zichtbaar. In die gevallen waarbij dat niet zo is, lijkt de stagnatie veroorzaken/'>oorzaakt te worden doordat:

1. er niet regelmatig geoefend wordt - of
2. de oorzaken waardoor iemand is gaan HyperVentileren nog steeds bestaan .

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?