Het afweersysteem en stress
Het menselijk lichaam is niet gebouwd voor de stress, eisen en spanningen van de huidige tijd. Daarom krijgen veel mensen een burn-out of zijn depressief. Stress heeft ook een negatieve invloed op ons afweersysteem.
Deltaplan om de stressproblemen op te lossen
Er is echt een soort deltaplan nodig om de problemen op te lossen, want twintig procent van de mensen kan de ‘information overload’ en de spanningen en stress van deze tijd niet aan. Dat leidt tot chronische hyperventilatie, vermoeidheid, burn-out en depressie. Er gaan alarmsystemen in je lichaam af, als je zenuwachtig of gespannen bent. Er komen daarbij stoffen vrij die die een stressgevoel veroorzaken.
Mensen werken in de avond en het weekend vaak uit schuldgevoel
Ook minister van Sociale Zaken waarschuwde onlangs voor stress. Het is hem een doorn in het oog dat mensen het gevoel hebben nooit klaar te zijn met werken. Hij ziet dat mensen in de avond en het weekend in de ‘werkstand’ blijven, uit schuldgevoel, of omdat ze denken dat dat moet.
“Dat is niet gezond, dat is ziek makend”, schrijft de minister. “Van hard werken wordt niemand ziek. Van te hard werken wordt iedereen ziek.” Hij doelt daarmee op impact die stress heeft op ons afweersysteem. Door onderzoek is gebleken dat mensen met veel stress een minder goed werken afweersysteem hebben. en daardoor dus sneller en vaker ziek worden.
De minister vindt dat werknemers, net als in Frankrijk, het recht moeten krijgen om na werktijd onbereikbaar te zijn voor hun baas. Frankrijk heeft dat dit jaar in de wet vastgelegd. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers moeten aangeven wanneer zij hun telefoon kunnen uitzetten.
Collectief Probleem
De auteurs van het boek ‘Van big bang tot burn-out’ zien stress niet langer als een probleem van een individu. De stelregel “Jij bent overspannen of hebt stress, dus het ligt aan jou” is onwaar. Net als “ik heb gefaald, ik heb mijn grenzen niet bewaakt”. Daarmee houden we onszelf voor de gek. Het is een collectief probleem waar niet alleen wij zelf, maar ook de overheid veel aan kan doen.
Zie ook de volgende gerelateerde artikelen: